MARCIALONGA - EN UFORGLEMMELIG OPPLEVELSE

Marcialonga 2012 - Den gode stemningen starter allerede på flyet nedover, med mange artige og trivelige folk. Anita Eriksen, 4. års deltaker på Marcialonga 2012


Mange ønsker å holde seg i form – ikke for å vinne løp, men for å ta vare på helsa. Mens noen norske renn preges av kniving og blodig alvor, får stadig flere øynene opp for en annen type opplevelse. Nye Høyder satser på «tur med mening», et opplegg hvor trivsel og trening er like viktig. 
Nå nærmer det seg påmelding til neste års lengste søndagstur, og det lønner seg å være tidlig ute for å sikre seg plass!

Erik Langaker fra Haslum (49 år, bildet over) holder seg i aktivitet for helsas skyld. Han har ingen ambisjoner om å bli best i verden, men prioriterer å holde seg i form. Det er viktig å ha mål å trene mot, så nå er det Marcialonga om vinteren og Blindleialøpet på sommeren som gjelder for Erik.

– Jeg deltok noen år i norske renn, men det ble etterhvert for trangt og lite hyggelig, forteller Erik. Han begynte å delta i Marcialonga før interessen tok helt av. 
– Denne typen lange løp passer for meg, som tenker på å unngå skader.

Erik understreker at deltakelse i løp tar tid som kunne vært brukt på familien – det er derfor viktig at løpet gjennomføres på en ordentlig måte.

– Jeg som de fleste deltagerne, tar dette såpass på alvor at jeg tar meg ut og gir alt jeg kan i løpet, understreker han – forhåpentligvis gir dette et langt og lykkelig liv som er bra for oss alle.

"FOR MEG ER DET VIKTIG AT DETTE IKKE BARE BLIR EN KOSETUR, MEN AT LANGRENNET TAS PÅ ALVOR."

Det var tilfeldig at Erik ble med Nye Høyder første gang, men nå er det ingen tvil om hvem som foretrekkes. Han har fått invitasjoner fra andre, men enten kommer det sportslige for lite i fokus eller jobbtilknytningen blir for stor.

– Her møter jeg andre folk enn ellers, og det blir mer spenn i samtalene.

Logistikk og organisering blir ivaretatt

– Jeg tar bare med mitt eget utstyr og kan få hjelp til smøring og tekniske ting, forteller Erik videre.

– Vertskapet i Nye Høyder er omgjengelige og trivelige og skaper et godt samhold mellom deltakerne, sier Erik. Her er det ingen store grupper som får dominere, slik det ofte blir på slike turer.

– Selv om jeg tar løpet på alvor, er det viktig med god mat og god vin, understreker Erik Langaker. – Marcialonga er blitt en opplevelse jeg ser fram til og som gir meg overskudd i til jevnlig trening gjennom året.

undefinedSpennende gruppe

Etter at problemer med knærne stanset fotballkarrien for fire år siden, plukket Franco Grosso fra Oslo (46 år, bildet under) fram langrennsskiene.

– Langrenn er en fin måte å holde seg i form på, uten fare for de store slitasjeskadene, mener Franco.
Franco ble med på Marcialonga for å gjøre noe annet enn det «alle andre» holdt på med.

– Selv om det er mange nordmenn med på rennet, er dette ikke som noe renn i Norge, understreker han.

"DET ER NOE HELT SPESIELT Å GÅ HER. STEMNINGEN LANGS LØYPA ER HELT FENOMENAL OG INSPIRERER ALLE TIL Å STÅ PÅ."

Franco understreker at det er morsomt å være med i en gruppe hvor eneste fellestrekk er langrenn.

– Her er det ikke jobben hjemme som avgjør om du er interessant å snakke med, påpeker Franco. Her utveksles erfaringer og tips om langrenn hele tida, og alle blir inkludert.

Franco kan ikke få fullrost Nye Høyder nok.

– Opplegget er veldig bra! Selv vi som kommer fra Oslo, trenger bare å møte opp på Gardermoen, og alt ivaretas på beste måte. 
– Bagasje, transport, overnatting, mat og drikke, alt ordnes så vi slipper å tenke på slikt, smiler han.  – Det er veldig sosialt før rennet - og ikke minst er det hyggelig å feire innsats og resultat med en felles bankett etter løpet.

Løpet avsluttes med en lang og bratt motbakke. Nye Høyder står klare og smør skiene til «sine deltakere» før den tre kilometer lange motbakken. 
– Uten dem tror jeg ikke jeg hadde kommet i mål, smiler Franco. 
– Jeg er veldig godt fornøyd med løpet og tiden på fire timer og 35 minutter og kommer nok til å melde meg på også neste år, avslutter Franco. 

Sydlandsk stemning

Anita Eriksen fra Bodø (47 år, bildet under) ble først invitert med av en venninne fra Trondheim. I år deltok hun for fjerde gang.

– Vi er to venninner som vært med flere ganger, og denne gangen ble også ektefellene med, forteller Anita. Hun begynte med langrenn først da hun var omkring 40 år og har også deltatt i Birkebeiner’n og andre norske løp.

undefined"FORSKJELLEN ER FØRST OG FREMST STEMNINGEN LANGS LØYPA."

Løypa går gjennom sju landsbyer, og stemningen føles helt eksotisk for oss, understreker Anita.

– Alle følger med til sistemann er over mål, og det feires med fyrverkeriet. Vi kjenner at vi virkelig kommer nært Italia på denne turen, forklarer Anita.
– Vi setter stor pris på at Nye Høyder ordner alt det praktiske, forteller Anita videre. Hun understreker at hjelpen til å smøre skiene før den siste bakken er helt uvurderlig.
– Nye Høyder som vertskap tar ansvar for at alt skal fungere, og de er svært lydhøre for forslag, sier Anita.

"DEN GODE STEMININGEN STARTER ALLEREDE PÅ FLYET NEDOVER, MED MANGE ARTIGE OG TRIVELIGE FOLK."

– Selv om folk tar rennet og innsatsen på alvor, blir det et fint fellesskap. Det er ganske små forhold her, så det hadde vært vanskelig å skape den samme feststemningen for oss fire alene, understreker Anita Eriksen til sist. 

 

undefinedMarcialonga er et turrenn som arrangeres årlig hver siste søndag i januar. I 2013 har løpet 40-års jubileum. Rennet inngår i FIS Marathon Cup, og mange internasjonale langrennsstjerner deltar også. Starten er i Moena og går opp Fassadalen, før det snur i Canazei og går ned forbi Moena på andre siden av dalen. Målgang er i Cavaleze. Marcialonga går i klassisk stil og man har mulighet til å velge mellom å delta i 70 km og en 45 km løype med målgang i Predazzo.

Prosjektleder fra Nye Høyder: 
Stig Rune Kveen, Avdelingsleder Arena for nettverk. Mobil: +47 98 26 71 71. stig.rune@nyehoyder.no